Tyxo.bg counter Зелена карта за МПС
Застраховка Зелена Карта
 
1. Покрити рискове

Застраховка Зелена Карта покрива отговорността на водача на МПС, причинил пътно транспортно произшествие, за нанесените от него имуществени и неимуществени вреди на трети лица на територията на страните членки на Международното споразумение Зелена Карта.

2. Териториална валидност

Покритието на застраховка Зелена Карта обхваща територията на т. нар. трети държави, участващи в системата "Зелена карта", които не са членки на Европейския съюз, но са членки на Международното споразумение Зелена Карта

  • Освен в държавите от ЕС, застраховката има покритие без да се издава сертификат и в Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия.
  • Държавите, за които задължително се изисква сертификат "Зелена карта" са Албания, Андора, Босна и  Херцеговина, Украйна, Хърватска, Израел, Иран, Мароко, Молдова, Македония, Тунис, Турция, Беларус, Сърбия и Черна гора.

3. Как се формира премията по застраховка ''Зелена Карта''?

Застраховка Зелена Карта е сертификат, който се издава на база действаща застраховка Гражданска отговорност на МПС. При някои застрахователни компании тя е включена в първоначалната премия и не се доплаща. В други случаи такава се издава само при изцяло платена годишна и/или при доплащане за разширяване на покритието. Има застрахователи, които предлагат застраховка Гражданска отговорност на разсрочено плащане с включена Зелена Карта.

Вижте още - Трябва ли ми Зелена Карта?